Tuesday, September 28, 2010

kuiz untuk mengetahui samada anda bertepuk sebelah tangan ataupun tidak.


1. Anda sedang kelaparan yg teramat sangat. kemudian anda pn msg dia memberitahu situasi anda. reaksi dia?

a. bersungguh-sungguh menawarkan diri utk hantar makanan dgn kadar yg segera (cth: la kenapa awk tak ckp yg awk lapar? sekarang juga sy bleh hantarkan mknn. awk nak apa? kenny? JM beriyani? pizza pah? awk ckp je. sy bleh belikan.15 menit lg sy smpai dpn kolej awk)

b. mcm mengambil berat. tp tanak hantar makanan dan hanya suruh anda pergi beli makanan sendiri (cth: ha? awk lapar ke? ala kesian nya. pergi la kafe. tak pn kalau malas masak megi ja. hehe)

c. buat tak kesah ja sambil sempat memerli (cth: la. lapar? bkn pg td dah mkn ke? berapa byk kali nak makan sehari? kalah kucing sy. eh awk tu bukan BMI dah melebihi paras normal ke? bebwk la diet oiii)  


2. Setiap hari, anda pasti akan msg dia. dia pula?

a. pasti balas tanpa lambat walau sesaat. kalau lmbt pn sbb tgh cirit. pula tu kalau tanya satu soalan, 12 dia jawab. pej msg pn sampai 3 lai. kalau anda tak start msg dulu pn, dia yg akn start msg.

b. ikut mood la. kadang-kadang balas. kadang-kadang tak. tp mmg tak pernah start msg dulu la. kena anda yg start dulu, baru dia balas.

c. 12 msg ekau hantar, haremmm. takdo satu pun dio baleh nyo. bazir kredit yo. agak kalau ekau hantar msg kek boghuk pn, boghuk lg rajin lah nak baleh msg ekau drpd dio (apa signifikan cuba berdialek nogori pn aku tak tahu la. tolong jgn nak tanya mengapa).


3. Anda seringkali ajak dia keluar bersama. reaksi dia?

a. jawapan dia sentiasa "jom/boleh" diikuti dgn moskot :). tak pernah tak boleh. dan setiap kali tu juga dia akan kelihatan begitu teruja serta sgt tidak sabar utk menantikan hari tersebut.

b. ucap terima kasih sbb ajak keluar sama. tp kasi alasan kata ada hal. kemudian kaver dgn ayat; next time bila free, mungkin boleh keluar sama-sama. dan mmg pernah sekali dua keluar dgn anda. maksudnya, ayt kaver td bukan sekadar omong kosong lah. ngertik?  

c. asyik bg alasan. minggu ni tak bleh sbb kucing kesayangan dia ada appointment dgn dokter gigi. minggu depan plak nak ikut promosi tour utk jusmate 5. minggu lg satu, nak pergi lombok cari adek dia yg dah lari dari rumah waktu raya ketiga haritu. ada aja hal dia. bz bukan main. kalah pelakon Dua Alam yg pecah panggung tu.


4. Bila anda mula bercerita mengenai ada lelaki/perempuan yang cuba mengurat/mengusha anda, dia 

a. kelihatan sgt jeles dan seboleh-boleh suruh anda supaya tidak layan lelaki/perempuan tersebut. lepastu mula memberikan point-point yg menunjukkan diri dia jauh 12 km lebih bagus berbanding lelaki/perempuan tersebut. hari-hari wajib buat follow up pasal ni.

b. mcm ada sedikit jeles, tp takkan tunjuk. kemudian buat-buat tak percaya dan menuduh anda hanya mereka-reka cerita/perasan lebih.

c. lagi galak suruh anda layan lelaki/perempuan tersebut. kata nya, kalian mmg sgt secocok dan kalau kalian kapel, akan kelihatan seperti brownies secret recipe yg dikerat 6! siap pesan lg kalau jd kawen, jgn lupa hantar kad jemputan. tag kt fesbuk dia tak layan.


5. Time hari jadi anda, dia

a. tepat pukul 12 dah wish. esok nya pula ajak keluar sama makan kt kenny rogers. lepastu kasi hadiah besday yg mahal secara 'surprise'.

b. takda la tepat pukul 12, tp at least ada la juga dia wish. bila anda tanya mengenai hadiah/blanje makan, baru dia akan berespon dgn baik. kalau tak tanya, mmg tade la nak blanje/kasi hadiah.

c. tak wish langsung. bila anda kasi tahu yg hari ini besday anda, dia ckp "oh ye ka? la tak tahu pn" tanpa memberikan sebarang wish. kalau wish tade, hadiah apatah lg. blanje mkn pn jgn harap lah.


6. Bila anda buat status kt fesbuk, dia

a. mesti komen beserta pakej like. wajib. kalau dia tak komen pn tu sbb (bukan cirit. takkan asek cirit ja?) dia tak online.

b. ikut kelapangan. kadang-kadang dia komen. kadang-kadang tak.  

c. tak pernah komen langsung. kalau komen pn, dia komen pasal hal yg tak berkaitan (cth status anda "yeay! duet nuffnang dah cecah 50 hengget! gembira sgt! nak pergi mkn eskrem mingo-mingo la ;)" dia komen "woy esok jgn lupa bwk assignment. nak tiru sket. he he he")










dah pilih jwpn dgn tepat? oke. meh tgk apakah keputusan nya!


semua a: woy dia suka kt kau gak lah! apa lg. ajak kapel sudeh. confirm takkan direjek. keh keh keh. err kalau dia rejek pn, mungkin sbb dia belum bersedia utk berkapel. kasi waktu sket oke. awww.

semua b: alamak. dia half-half la. kau kena usaha lebih keras sket lg kalau nak dptkan dia. oke? usaha tangga kejayaan! pantang berundur sblm kalah! err oke. faham dah kan maksudnya? selamat berjaya!

semua c: udah ler wei. dia tak suka kt kau. tak faham-faham lg ke? usah la mebongok-bongok kan diri dgn tetap suka sama dia. tade pekdah nya. cari sahaja org lain! aku kan ada? eh? haha.

campuran a, b, dan c: err yg ini aku tak berapa nak reti interpret. kecelaruan identiti sungguh. kau ikut ja la firasat hati kau ya. tehee.

.end of entry.

Friday, September 24, 2010

nasib si anak kacuk. awwww.

sebelah bilik aku ada kakak baru masuk. aku igt org melayu. rupa-rupanya org narathiwat. aku dah berkop khun khap medai dgn dia td. ramah mesra gitu. bukan apa, senang. mana tahu nnt kalau zaquan adha clash dgn ayu raudah ke kan. boleh la aku bwk dia kawen lari kt sana. dah ada org "dalam" ni, mesti lg lancar urusan nya. dak?

lepas borak sedas dua dgn akk tu, tanpa berlengah, aku terus paw buah duku langsat dia. fhew. sedap habes! fresh dari narathiwat. dia siap suruh aku tapaw byk-byk masuk plastik lg. sbb sifat ketimuran masih menebal dalam diri, aku hanya senyum sambil geleng. cewah. padahal dia letak kotak buah tu kt luar bilik dia ja. anytime kot aku bleh amek ja. td pn aku baru lepas mkn lg. kah kah kah. takpa je kot kan. dah dia sendiri ckp bleh mkn. hee. halal ye kak narathiwat.

time aku nak pergi toilet td, aku nampak acik toilet. acik toilet ni dari sem lepas lg aku mmg slalu jumpa dia. sebab tiap kali dia nak basuh toilet pukul 10 pg, mesti aku baru nak terkedek-kedek pergi toilet sambil berlakon buat muka 'eh-alamak-acik-nak-basuh-toilet-ke?-maaf-la-saya-baru-nak-mandi-plak'. tp acik tu mmg baek. sempoi ja dia kasi aku masuk mandi gak wlpn dia nak basuh toilet. aku bukan sengaja tanak mandi awal. tp aku ada coolterphobic (ha tak tahu? coolterphobic ni maksudnya phobia mandi dgn air sejuk. eh term tu mmg sumpah tade. aku pepandai cipta sendiri ja. hee).  

so senang ckp, aku mmg dah kamcing habes ar dgn acik toilet ni. takat pinjam-pinjam cd ST12 tuh tade hal lah. karaoke lagu yank wali band sama-sama mau 5 kali sehari. tu tak kira bluetooth-bluetooth video ariel...oh eh. tade. tade. yg itu tade buat. haha. dia mmg rajen layan aku borak. selalu gk aku cerita kt dia yg nnt raffi ahmad nak masuk minang aku. dia gelak ja. dia ingat aku main-main gamaknya. td aku jumpa dia lg depan bilik aku. memandangkan hari ni hari jumaat, elok lah kiranya aku berborak sedas dua dgn dia;

"acik, amek ah buah neh. masuk plastik" ewah. pandai-pandai kau je huda suruh org tapaw buah duku langsat akk narathiwat. dia luku kepala kau pastu bawa kau lari g thailand tuka jantina kang tahu la! 

"ohh. iya. td adik tu bilang juga. suruh ambil" haha. nasib baik akk narathiwat pn mmg suruh acik toilet tu tapaw. mmg byk kot.

"ha tu la. byk tu acik. amek ja. nak plastik? sy ada" siap nak provide plastik lg. kau bilang sama aku mana mau ketemu sama anak gadis sesopan, sesantun, dan secomel aku di jaman sekarang ini?

"ga papa. ini acik ada plastik nya. ini punya adik juga ya? buah nya di kumpul sama-sama ya?" dah pulak. acik tu ingat buah duku langsat tu harta sepencarian bersama aku dgn akk narathiwat. sbb aku pandai-pandai suruh dia amek siap masuk plastik bagai kot. haha.

"eh tade la acik. ni akk tu bawa dr thailand"

"ohhh. adik org indonesia ya?" soalan ni boleh masuk list FAQ aku lah nnt. hesh. aku tahu la muka aku ada iras-iras revalina s.temat. tp tak semestinya aku org indonesia. haritu aku beli baju raya pn ada akk kedai tu ckp muka aku mcm muka alisa. ala alisa yg berlakon sinetron kt tv3 tuh. tak stylo betul. jauh na beza nya. kalau ckp mcm laudya cynthia bella ke boleh la gak aku terima. eh tp kalau dpt bf mcm evan, stylo gak. boleh la. alisa comel apa. kah kah kah.

"tak la acik. sy org sini ja"

"ohhh. eh adik ni baru ya kt sini?"

"la. mana ada acik. kan sy selalu tegur acik kt toilet?"

"laaa. adik yg tu ke? tak perasan! maaf!" beria aku borak bagai nak rak. rupa-rupa nya dia tak ingat pn aku siapa. cis. tp mmg bukan salah acik tu. biasa la. org muka kacukan portugis, bugis, dan cina mcm aku ni, mmg tetiap bulan berubah. bulan ni muka iras-iras org portugis. bulan depan iras-iras org bugis. bulan depan lg satu muka iras-iras org cina plak. sbb tu ssh nak cam sket! kah kah kah.

sekian sahaja entri perasan melampau drpd saya. saya sudahi entri saya dengan pepatah; berakit-rakit ke hulu, berenang-renang ke tepian. berperasan-perasan dahulu, berraffi-raffi ahmad kemudian.

.end of entry.

Sunday, September 19, 2010

entri malas (perut penuh kueh raya).

hye semua! lama kita tak ketemu ya. keh keh keh. amcm? berapa kg naik lepas raya neh? berapa ramai yg kerap kali menyumpah mesin penimbang berat sambil menghentak-hentak mesin tersebut? lepastu berapa ramai plak yg asek dtg blog aku, tp tgk tade apdate lalu tetbe rajen menyelongkar entri-entri lepas? (boooo boooo) hahaha.

oke. meh cerita sket pasal raya aku lah. em biasa ja. mcm thn-thn lepas, beraya kt johor lah. i'm johorean u noe (tak perlu speaking kot. johor pn masih dalam malaysia. bukan dah masuk london -.-). sebab tade rumah mak mertua, maka raya ke 3 dah balik selangor.

habis dua perenggan dah. hebat gak aku buat entri wlpn tgh malas. haha. oh ya. aku masih dpt duet raya! tp tak byk lah. ada la  dlm 40 hengget. alhamdulillah. rezeki anak. lepas la belanja nak beli horlick buat stok utk puasa thn depan. ya lah, nnt kalau anak aku liat nak bangun sahur, boleh la aku buat ho ho ho horlick eyh?! kah kah kah.

sebelum berpisah, (eh nak berpisah dah? dasar pemalas. bkn malas, cuma otak tepu dgn kueh tart ja) hamek la dua keping pic raya aku haritu buat tatapan kalian yg berada nun jauh di egypt, jepun, norway, brunei (jgn nak pertikaikan plak betul ke ada org kt sana baca blog aku. aku check nuffnang aku taw. tetiap bulan ada. wakakaka), spain (xavi baca blog aku bila dia tade match), indonesia (raffi ahmad ckp dia suka blog aku), USA (david archuletta pn rajen gk baca), dan semua lah. semoga berjumpa lg. bye!

sbg seorang pelajar yg tidak berjaya mendapatkan tajaan JPA mahupun MARA, wang saku mmg sgt sukar diperolehi. tetapi setelah menjual wan drup parfume, wang saku sy mencecah puluhan ribu ringgit. wawww. terima kasih wan drup parfume! kerana dirimu, diriku wangi berbau uwang. -Nurul Huda Rahim, pelajar IPTA.

sy Nurul Huda Rahim, mengucapkan selamat hari raya kpd semua pembaca blog otak ketat. anda semua mmg sgt-sgt-sgt TERBAIK! minta maaf utk segala salah dan silap. yg ada terkecil hati, jgn simpan dalam hati, jom kita jumpa kt lorong hj taib kalau tak puas hati (aku jual pantun hati 3 kerat ni. ada yg berminat nak beli?). yg ada buat open house, boleh la jemput sy. jemput tu bermaksud "hye jemput la dtg open house rumah i" beserta pakej "oke. tunggu depan rumah ye. jap lg i jemput u". keh keh keh. boleh?

.end of entry.

Tuesday, September 7, 2010

pesanan khidmat masyarakat ini dibawakan khas utk anda oleh Nurul Huda Rahim

neh aku nak kasi pesanan khidmat masyarakat sket utk korang semua neh. blog selekeh mcmni pn kena ada rasa tanggungjawab sosial sket gak. baru la nampak semangat ilmiah dan ummatic nya (celah mana ummatic pn aku tak tahu lah). ini asek tulis benda lagha ja. tak bagus la kan. oke ni pesanan ringkas nya; WOY SAPA AMEK DATO SOSILAWATI TUH WOY? PULANG AR BALIK. AKU NAK RAYA RUMAH DIA NNT. CMNE NAK DPT DUET RAYA KALAU DIA TADE?!

.end of entry.

Friday, September 3, 2010

MU fans, no offence (ini bukan repost)

abg chamakh hetrik! keh keh keh. theo walcott pergi reunion kawan-kawan sekolah menengah time neh. kalau tak, mesti dia pun hetrik.

dan ya. tlg jgn ada yg buat onar sebegini rupa. tak wasatiah betul. ini contoh sifat mazmumah ye adik-adik. ustazah zabedah tak suka.

.end of entry.

Thursday, September 2, 2010

Kolej Matrikulasi Perak, Copenhagen.


dulu kan, zaman aku matrik kan, aku selalu jumpa perkataan "copenhagen". tp aku tak pernah tahu pun copenhagen tuh menatang apa. aku selalu jumpa perkataan tu kt buku student. rata-rata, kalau kau buka buku student, kau terus akan nampak benda neh;

Nama: Samina mina eh eh Bt Waka waka eh eh
No Matrik: MS0617518167
Kolej Matrikulasi Perak, Copenhagen.

nampak tak? jd aku mmg aneh gila. menatang apa copenhagen tuh? apsal budak-budak suka tulis mcm tu? aku pn tanya la mak aku, apa maksud copenhagen tuh. mak aku cakap, tu nama city kt denmark. eik. habis, kolej matrikulasi perak tu kt denmark ke selama neh? aku memang tak faham gila mcm mana depa boleh tergamak tulis mcm tu. apa tade perasaan segan walau sekelumit ke? cewah. sekelumit weh. wakakaka. dah mcm A. Samad Said punya PA ja aku rasa.

sampai sekarang aku masih runsing memikirkan apakah perkaitan di antara kolej matrikulasi perak dengan copenhagen. aku rasa, tade menda lain lg dah. ini satu je perkaitan signifikan yg aku jumpa. kalau korang merupakan bekas golongan yg suka tulis "copenhagen", tolong la betulkan assumption aku ni kalau aku salah ya.
















Kolej Matrikulasi Perak, GOPENG.
Kolej Matrikulasi Perak, COPENHAGEN. 

amacam? sekali sebut laju-laju ada terdetik dalam hati "aah la. uk alah hai, lebih kurang je bunyinya senah" tak? lepastu bila dua ke tiga kali sebut laju-laju mula terdetik "kepala hangguk kau. dah GOPENG tu GOPENG ja la. apahal nak jd COPENHAGEN plak?!".

p/s: tetbe teringat budak-budak lelaki zaman matrik aku. ramai yg berhobikan menggigit-gigit kalkulator saintifik fx-570MS cap casio. jadah apa gigit-gigit kalkulator pn aku tak tahu lah. dgn harapan boleh meningkatkan kadar rupa paras barangkali?

.end of entry.
Related Posts with Thumbnails