Wednesday, November 18, 2009

RESIPI BUTTER PRAWN

Menu: Butter Prawn (melayunya: udang mentega)
Bahan-bahan: Udang
                      2 sudu besar mentega
                      2 biji kuning telur
                      Daun kari
                      Cili merah
                      Bawang besar
                      Garam

Oke. mcm biasa, udang goreng dulu dgn serbuk kunyit dan sedikit garam. pastu pukul telur sampai kembang. then panaskan minyak, masukkan mentega diikuti telur. sambil tu kacau ye. guna garpu. seterusnya, masukkan garam, daun kari, cili merah, dan bawang besar. dah agak-agak masak, hangkat ja la buh atas udang yg dah dimasak td. heee. siap dah. sbnrnye ni first time aku try masak menu neh. adek aku memula pandang mcm tak suka la konon. siap perli "kau selalu cmni. masak mende aneh-aneh. pastu tak try rasa dulu plak tu". skali dia dah makan, sudu tak lepas tgn. dia sorg ja la abehkan lauk tu. aku dpt mkn 2 3 ketul ja. oke la kot tu. nk tgk pic?

NAH!



ye. aku taw. ianya sama sekali tak berupa butter prawn yg selalu dalam majalah mahupun di restoran. aku pn tataw kenapa. korg try ar buat plak. aah. gambar dah diedit. utk menjaga hati seberapa pihak. gahahaha. bukan lah. biar nampak menyelerakan :p. selera tak? mesti meleleh air liur kan. dah. g kedai macik semah beli udang. try masak ok. air liur jgn lupa lap sblm g kedai.

.end of entry.

6 comments:

Huda said...

wah, tak sangke~
hahahaha

otak ketat said...

aku pun.

Ms.Independant said...

Chef! Nak satu!

Satu mangkok taw! bukan satu udang je!
Tamak haloba sungguh!

:P

otak ketat said...

satu kuali sy bg :p

saya lagi said...

rindunyeee nak masak2 kat rumah mak cik hafsah..hehehe

otak ketat said...

cpt lah balik malaysia. pastu masak kan sy mskn koren.

Related Posts with Thumbnails