Thursday, February 3, 2011

step-step jimat duet kt pasar.

1. tanpa mandi pagi, pergi ke pasar dgn berbekalkan muka baru bangun tdo anda. tolong jgn amek remeh. step ni crucial taw. tgk ai dh speaking. tu artinya mmg betul2 penting la. haha.

2. kaut udang dan sotong sesedap rasa. smpai tgn dah rasa lenguh, baru stop kaut. ehem. apa? tareti nak pilih udang? takpa. jgn risau. meh aku ajar. kau pegang bhgn leher dia. kalau kental, elok la tu. kalau lembik mcm nyah kt lorong hj taib, kurang elok la tu.

3. dah siap kaut letak dalam bakul, terus letak kt meja cashier. lepastu bila nmpk akk cashier dah start menimbang udang, kau cepat2 buat muka 'eh eh nab! ikan cencaru tu mcm fresh ja. moh tgk sedas dua sat'. Tanpa rasa ragu-ragu, terus pergi kt bhgn ikan plak.

4. bila dia dah siap timbang kemudian bagitahu harga 'RM 35.60. Siapa punya ni? 35.60 eh', kau buat-buat tak dgr sbb sebuk ngusha insang cencaru merah lg ke idak. Ha? Kau tanya jadah apa usha insang merah ke idak? eh tu cara nak taw ikan fresh ke idak la. ah leceh la cmni. Xkn sume mende aku nak kena ajar? Penat taw mak mcmni. Benci awwww. malam ni dah la kena OT. tak sukew tak sukew tak sukew. I nyah, I pn oke. Ihiks.

5. sambil ngusha insang cencaru, jeling akk cashier sket. bila dia dah start timbang utk org lain punya, kau bleh la buat muka 'aih sume ikan ni xfresh la nab. malas mak nak beli nokss. beli ikan sardin cap king cup lg fresh'.

6. sblm g kt cashier, usha mamat jual santan kt kedai depan jap. eh mamat tu kacak kot. oke tade fungsi pn step yg ni sbnrnya. kah kah kah. next!

7. dtg kt cashier sambil cari-cari udang dan sotong kau. Setting muka noob+baru bangun tdo baik punya. Biar nmpk mcm kau xsengaja terlepas dengar harga td (kan aku dh ckp step 1 crucial?). 'Eh mana td sy punya? yg ada udang dgn sotong tu. berapa ringgit ya?'. ah ha! dia dah lupa berapa! maka dia timbang lg sekali. hasilnya 'em RM 35 ringgit'. wah! enampohsen dah hilang tiba-tiba. hebat tak? bahahaha.

8. bleh pergi beli mamee monster perisa bbq. dua peket duh bleh dpt. mkn sorg2 mmg puas hati gila. agagaga. sekian. bye.

21 comments:

hannamaruku said...

kak huda, kau ajar orang buat benda jahat kak huda.

baik kau buat tahjud malam ni kak huda.

Si DauN CeRi said...

haha.. takut aa nak try.. takut akak cashier tu meroyan~

cikCEPET said...

ahahahaa..!!
sgt efisien

:))

Niz said...

ni betul2 terjadi dlm kes ko kan?
haha dasat tol
siiap perturun ilmu
tp x sanggup ikut
kikiki :p

kamarukom said...

hahahahaaa! lawak nk mati! ko mmg kasi 1st impression yg mantap kat aku hahaha sempoi~~

Zulfahmi Abidin said...

aku rase tak ikut step ko nie pon aku dapat kot sen tuh diabaikan.lagi satu aku tak leh usha mat santan tuh.nati org kate aku gay.so aku anggap entry nie bersifat peribadi.^_^

The Nurul said...

kau praktik eh? salah salah kang harga naik plak naya

Razman said...

dulu aku memain cakap otak kau cacat. sekarang sah mmg btol2 cacat. tak nampak logik akalnya kenapa harga akan turun. tulah, gatal sangat nak kahwin sampai tak belajar ekonomi.

WZulhilmi said...

boleh tak tips ni digunakn utk membeli sayur?

a little less conversation said...

ilang 60 sen xpe lg..klau timbang2 "sume skali rm63 eh..cash tau card credit?" ..haaa..apo nk di boek nyo..xkn nk pggl cik nab lg kot..haha

jade said...

haha, akan try step-step ni. haha. hrp2 berhasil.

haha. eh, mamee? gle x international. paddle pop arr. haha

Nurul Huda Rahim said...

hanna,
eh masing-masing dah mumayiz kot. kalau rasa jahat jgn ikut ah. wakaka.

daun ceri,
kalau dia meroyan, kau meroyan balik kt depan dia. hehe.

cik cepet,
hee. bleh try test guna :p

niz,
org tua-tua ckp, ilmu kalau berkongsi, dia jd makin bertambah. haha.

kamarukom,
makaseh! err apa maksud nama kau ni eh? (semak ja nak taw) haha.

zulfahmi,
eh kau bukan mmg ghey ka? ngaaaa!

the nurul,
tak lah. kan harga barang terkawal tu? haha.

razman,
based on true story kot! oh aku lupa cakap. muka burok mcm kau bleh menurunkan kebarangkalian utk berjaya. haha. truth does hurt. sorry. aku nak kawen dgn pakar ekonomi. tu pasal aku tayah ssh2 blaja ekonomi bagai. agagaga.

wzulhilmi,
aku tak nmpk rasional nya kau nak guna utk sayur. bukan sayur sume stok ringan-ringan dan murah ke? jgn nak berkira sgt boleh tak?! haha.

a little (apa pjg sgt ni nama kau?),
eh kalau cik nab tak bleh dtg, pggl kau pn boleh kan? haha!

jade,
euh. paddle pop? peminat chelsea ja suka mkn eskrem murah ni. haha.

yan_n.i.m said...

wahhhhhhh... idea bernas...! haha

Nurul Huda Rahim said...

eh mende apa yg tak bernas kt dlm blog neh? sume bernas kot. agagaga.

sharamli said...

makin hari makin xb0leh pakai tips2 kat sini w0i...

pembaris said...

muka tak sengaja telepas dengar tu yang buat susut nilai.tak pun dia dah buang udang tiga ekor.

Nobita Sensei said...

tips yang sangat sesuai diamalkan dikala kenaikan harga barang yang macam cilake.

Nurul Huda Rahim said...

sharamli,
tuh ar pasal. sampah habes! haha.

pembaris,
haha! demn! buang dua tiga ekor udang tuh aku rasa ada logik nya lah.

nobita,
tuh ar kan. mahal kemaen lagi. gaji tanak plak dia naikkan. eh ckp mcm org dah keje ja. wakakaka.

AfiQ said...

series gelak golek2 bile baca!!! hahahaahha.. nice blog!!! ^___^
tips beli sayur x mo kasi ke? hehehe

Nurul Huda Rahim said...

wewewewwe. makaseh! err sayur tayah beli. pahit kot. makan udang ja best. kah kah kah.

Zulfahmi Abidin said...

bahahaha.aku tak gay la ngok.

Related Posts with Thumbnails