Thursday, September 24, 2009

Org muda pn BOLEH MATI.

Hari ni, genap 3 thn arwah abg meninggalkan kami semua. Pernah tak terlintas kat fikiran korg, yg kita ni tak semestinya sihat. Wlpn luaran kita nampak mcm kita sihat 100%, dalaman kita tak pernah taw. Ada terfikir tak ntah² kita ni menghidap kanser otak ke (NAK JUGAK OTAK KAN), kanser paru² ke, kanser usus ke dan lain² kanser lah kan. Tp kanser tu tak pernah menzahirkan diri. Maksudnya belum memberi kesan kpd diri kita. Kes arwah abg aku lebih kurg cmni la. Die sendiri tak pernah taw die ade tumor kt area paru² die. Dalam bln 5 2006 baru die dpt taw die ade penyakit ni. Tu pn sbb die main bola then bola kne kt dada. Sejak tu die sesak dada susah nak nafas. Pastu g klinik, baru detect yg ade tumor kt area paru² die. Padahal doktor ckp tumor tu dh wujud sejak die kecil lg. Treatment², 24 September 2006 meninggal. Cepat kan? Tengok mcm mana ketentuan ALLAH. Kun faya kun. Kita takkn pernah taw bila kita akn meninggal. Time arwah abg aku meninggal tu umur die baru 21 thn. Sgt muda bkn. Kesimpulannya, jgn la kita slalu ingat yg sbb kita muda, kita takkan mati lg. Dan jgn la berazam utk bertaubat / beribadah di hari tua. Sebab hari tua tu ntah kan ada ntah kan tidak buat kita. Bertaubat / beribadah la sekarang. Sementara masih diberi kesempatan dan kesihatan. Peringatan utk kita bersama yg sentiasa lalai di bumi yg tidak kekal ini. Al-Fatihah utk arwah abg.

Nota kaki: lately aku slalu pening. terpk gk ade penyakit ke? tp amal ibadat tak pernah bertambah plak wlpn terpk cmtu? insaplah huda -.-

.end of entry.

7 comments:

Einaz said...

mati itu pasti.. cume tatawu bile je ajal tue dtg menjempot.. atleast meninggal mase mude nie kurang la sket wat dosa² tue kan.. nie klu dh tua ganyut, still tareti² nak insap topup dosa lgi, tatawu ah nak kate pe..

samela, arwah abg saye pon meninggal mase umor nak masok 19 tahun.. eh ! arwah abg kamu pegi mase tyme raye posa kan..?? ke silap..?? hehe.. ! arwah abg saye pegi mase seminggu g nak raye.. adoyy ! perasaan sket pnye syahdu je mase tue..

anyway, al-fatihah buat mereka² yg sudah tiada.. insap la kejap bile pikir pasal mati nie.. tpi kejap jela pon.. besuk² kang start lah balek tak ingt akhirat.. astaghfirullah al'azim.. ape nak jdi..

otak ketat said...

aah kan kak. betul gk tu. makin byk umo makin
byk dosa ye tak? adoi. tp nk mati muda tak
ckop amalan ag la pulak. huuu. uh abg akk ag
mude kan. yep. 1st day ramadhan time tu. err
seminggu ag nk rye ag syahdu. aah. ble pk psl
mati, insap jap. sat² g lupe blk. nme pn
manusia. sbb tu kne saling igt mengingati :)

SJ said...

belated condolence to you.

From me to you, suejean =)

Huda said...

weyh, abang ko yang mane?

otak ketat said...

SJ,
thanx :)

huda kadir,
abg arep aku. ko knal kn? eh takkn ko tataw?

Huda said...

kenal.yang satu sekolah ngan kita la kan?innalillah..aku tatau la. kan dh agak lame tak contact ko.

otak ketat said...

yep. laaa. igt taw dh. huhuh. ye la. ko ar.
missing in action tetbe kan. hikhik

Related Posts with Thumbnails