Thursday, December 31, 2009

6 FAKTA MENARIK ZAMAN SEKOLAHKU (II)


1. Aku sendiri tidak pasti mengapa setiap org di asrama aku mesti ada kakak / abg angkat. siapa yg tade tu mesti akn dipandang hina (oke. bukanlah hina. tp cume mcm "euwwh. kau ni tak femes lah!"). fungsinya apa pn aku tak pernah taw. nak kata tolong bab pelajaran, langsung tidak. yg pasti, aku slalu dpt hadiah drpd kakak angkat aku dulu. dan aku sgt suka itu. ya. normal bg seorang mata D. lg satu konsep yg aku tak faham, seorang kakak / abg hanya boleh ada seorang adek angkat ja. nape eh? tak galakkan poligami kot (aku siap ada dedue. abg dan kakak angkat. femes dowh aku dulu).

2. Oh ni malu kot nak cerita. tp takpa. aku taip je la demi kalian. dulu sebelum tidur aku mesti pakai sweater,  baju lengan panjang, seluar panjang, kain dalam, stokin dan selimut. akibatnya, aku sering diejek kwn-kwn. mereka ckp aku aneh. ada tu siap ckp "KAU BAJET KAU KT SCOTLAND KE SEKARANG?" (eleh. mcm la kau pernah g scotland). motifnya apa? senang je. aku tanak terjaga time malam. sekolah aku dulu dekat dgn laut. memlm kol 2 3 pg slalu guruh kuat dan ujan lebat gila-gila. zaman tu plak sgt femes dgn cerita mengenai ada seorang kafir, dia masuk islam (sekampung taw), kemudian masuk kafir balik (tanpa pengetahuan sekampung). tak lama pastu, org tu mati. jd dia dikebumikan ikut cara islam. tp disebabkan dia dah kafir semula, dia dikhabarkan keluar dari kubur, ketuk pintu rumah org dan minta dibukakan kain kapan serta dikebumikan dgn cara kafir. oh lg seram dr keliwon bukan? (mesti malam neh ada yg tiru gaya persiapan tidur aku tu kan).

3. Ada sekali tu aku tgh tunggu akk senior utk g surau bersama-sama (sekolah kami WAJIB g surau time subuh dan maghrib. tiada istilah aku rajen g surau dan berlagak alim ye di sini). sedang si akk senior memakai tudung, aku dengar dia membebel "EEE.TUDUNG NI KAN, TIME ORG NAK CEPAT LA DIA BUAT HAL!". aku senyum je. tiba-tiba si akk senior betul-betul berang dgn tudungnya "AKAK BENCI LA TUDUNG NEH!!" terus dia campakkn tudung tu ke dalam bakul sampah. aku tergamam. aku pandang dia. dia pandang aku. pastu dia kutip balik dan pakai semula. elok pulak tu tudung dia tiba-tiba! ajaib kan. dh mcm kesah dongeng indonesia kt tv 3 plak aku rasa. tajuknya dongeng si tudung dan bakul sampah ajaib.

4. Natijah daripada dituduh sbg ank org kaya (sila rujuk 6 Fakta Menarik Zaman Sekolahku, no. 3), aku sering dipulaukan dan dikutuk belakang. pernah sekali tu aku kt blkg katil dan diaorg tak perasan aku ada kt situ. aku pn dengar la diaorg kutuk aku secara live "ELEH BUDAK BARU TU BUKANNYA PANDAI SGT. RESULT PMR DIA TAK BAGUS PN. CMNE NTAH DIA DPT MASUK KELAS SAINS!". huih. sedas aku dapat. cukup seminggu, aku kol abah aku cakap nak pindah sekolah. kpd mereka yg kutuk aku, meh aku bitaw cmne aku dpt masuk kelas sains. sebab ayah aku kwn dgn pengetua sekolah korg tu. mesti korg lg kutuk aku gila-gila kan kalau taw time tu? sbb tu la aku pilih utk bitaw di kemudian hari. nampak tak. aku bukanlah se'bukannya pandai sgt' seperti yg korg sangka sebenarnya.

5. Aku sangat suka main bola tampar. tapi kenyataannya, aku tak pernah lepas serve bola kalau main kt gelanggang bola tampar yg sebenar. sbb net nya sgt tinggi. jd apa yg aku lakukan, aku pujuk semua kekwn untuk main bola tampar kt gelanggang badminton. yeah. di situ aku kelihatan sgt hebat. serve bola betul-betul atas net sikit ja dgn kelajuan 100 km/jam. siap boleh buat bola 'spike' lg (pathetic betul lah kau neh).

6. Kitaorg pernah buat eksperimen kimia yg perlu disimpan untuk beberapa hari bagi melihat hasilnya. tiba hari yg sepatutnya, semua teruja nak tengok hasil eksperimen tersebut. tp buka-buka almari je, semua kecewa bila tgk eksperimen tu dah tade. licin. bersih. berkilat. dah dibasuh oleh si pembantu makmal. "HEIH. SY PELIK BETUL LA. DIA TU KAN PEMALAS. CMNE BOLEH TETBE RAJEN NEH? DAH LA BERSIHKAN EKSPERIMEN KELAS SY PULAK TU. HAIH PENING SY " ayat cekgu kimia aku. semua org pn taw si pembantu makmal tu pemalas. nak sapu makmal pn jarang sekali. tiba-tiba dia rajen plak bersihkan eksperimen ktaorg. terpaksa la ktaorg buat lg sekali eksperimen tu. kali ni siap tulis kt kertas besar-besar 'TOLONG JANGAN BERSIHKAN'. haih. comel la pembantu makmal tu. mmg minta pelempang betul.

p/s: tak tak. aku tak buat part III. jgn risau. haha.

.end of entry.

13 comments:

TARANTULAH said...

ko xpenah fly ker? ko paham x apa tu fly?

farah hanani said...

scot...padan la main bola tampar ko selalu ajak men kat tempat badminton alkonon redup la bagai..aku sudah tau kenapa...cittt

Razman said...

haha..makin lama makin suka lak aku entri ko..part tudung ajaib n bakul sampah dan bola tampar itu terutamanya..

otak ketat said...

tarantulah,
haha. faham la. kau pn anggap aku 'bukannya pandai sgt' jugak ka? heee. tak pernah la plak. aku nakal bese2 ja. bab2 fly neh tak buat ah.

nani,
redup pn ye jugak lah. nnt sunburn kulit i. aww.

razman,
heh. aku taw tetiap ptg kol3 ko mesti tunggu nak tgk kesah dongeng tuh kan?

NaZaX said...

akulah para-para
hohoho

otak ketat said...

para-para sakura? :p

Anoneemus™ said...

2. Apa relevan tdo tutup aurat dgn kisah hantu bukan keliwon tu?

3. Nak gi surau pun kena pakai tudung ke? dan, kena pakai tudung cantik2 ke?

4. Adakah anda pi explain kenapa anda bleh masuk skola sains kpd org yg mengutuk itu?

5. I nak shoot bola tampar atas meja ping pong pun tak lepas, yew..

otak ketat said...

2. supaya tak terjaga seterusnya tak diminta tolong oleh hantu bkn keliwon utk membuka kain kapan itu.

3. harus. di perjalanan pasti terjumpa lelaki.

4. tak. kalau diaorg pintar, boleh teka sdri :p

5. heh. u maen teng teng je dah la.

hehe said...

yeayy..best best..hehehe

otak ketat said...

ingat free ka? cpt anta mknn korean sekarang!

saya said...

makanan korean mendenye??..xde dwit..meh sini dwit..

d.a.m.i.q.u.l.a said...

haha teringat zaman skolah dulu.asal tudung herot disalahkan tudung.padahal kite yang tak reti iron hehe

otak ketat said...

saya,
mentua anda kn kaya? haha.

damiqula (maaf mls nak bertitik-titikan),
tu la. sume nk salahkan tudung kan. haha.

Related Posts with Thumbnails