Wednesday, December 2, 2009

LONDON.

Hye hye! sorry lambat update pasal London. aku biasa la kalau duduk rumah memang malas sket. haha. em oke. aku rumuskan je la ye. kalau aku tulis panjang-panjang pn bukan korg teruja nak baca kan. hee. London betul sgt seronok. yg paling best, bila bercakap, keluar asap drpd mulut. wakakak. bengom. em org-org kat sana boleh tahan friendly la. tp diaorg bz je sentiasa. tade la nampak budak-budak muda melepak ka merempit ka. tade tade. tataw la plak kalau diaorg melepak dalam bar ke kan. ye la cuaca kan sejuk. larat plak lepak lelama kt luar kan? haha. tp diaorg sgt decent. first time aku smpai kat hotel, abh nak g check in, so aku kne tolong tarik beg abh. mak, abg dgn adek sume dah masuk dulu. tggl aku sensorg kat luar. pastu ada dua org remaja lelaki tgh tunggu nak masuk hotel gak. dia nampak aku mcm ssh je. ye ar nak tarik beg abh ag beg aku ag. terkial-kial gk la. last-last sorg tolong bukak pintu, sorg lg tolong angkatkan beg abh aku tu. decent kan? haha. lg satu, time tu tgh naik tangga kat stesen underground (NEH TREN BWH TANAH). ada la sorg nenek dgn beg agk besar tgh naik tangga, pastu ada sorg dak remaja (GAYA PAKAIAN MMG MCM AGK HIPHOPERS LA) dah smpai atas dh. tp die turun balik semata-mata nak tolong agktkan beg nenek tu. ha amcm? kalau budak Malaysia ada mcm tu? secara jujur la mengaku, aku mmg tak pernah buat mcm tu. haha. ha? bosan dah? oke. aku selang seli kan dgn gambar oke? hee.


jaket agk besar. jaket pinjam. disebabkan aku kurg inchi, tiap
kali pakai jaket ni aku rasa cm tetbe berubah jd penguin -.-


patutnye pic ni aku sorg je. tetbe mak nak masuk. tu jd cmtu. haha.


ni kt area nak smpai oxford street. first day tareti naik tren ag.
so jln kaki ja. penat kot. jauh gak la. seb baek sejuk ja udaranya.

oke. boleh sambung cerita? hehe. underground tu hari-hari kitaorg naik. kad dia kalau beli satu hari tu boleh pakai. bus pn boleh naik. senang kan? stesen dia mmg byk. kat mana-mana pn ada. pulak tu laju je. kalau terlepas tunggu la dalam 2 ke 3 minit. smpai la yg laen. mudah kan. byk gak pengalaman kt underground neh. ada sekali tu ktaorg nak g satu tempat tu. time naik tren, mak dpt tmpt duduk. ktaorg sume xdpt duduk. so cm terpisah sket la. bila dah smpai kat stesen yg sepatutnya turun, ktaorg takut mak tataw kne turun kat situ. ktaorg pn tak turun la. tetbe rupe-rupenya mak dh turun. ape ag, bergegas la ktaorg nk turun. tp last-last aku dgn abh tak lepas. abh pn buat tanda "TUNGGU KAT SITU". next station, ktaorg pn turun. naek yg belah sana pnya tren plak utk g kt stesen td. smpai smpai ja kat stesen td, cari diaorg tak jmpe jmpe. abh dah naik hangen la. ada la dekat doploh kali aku dgr ayt "ORG DAH SURUH TUNGGU PERGI JALAN BUAT APE!". haha. penat cari tak jmpe jmpe, last-last abh ckp kita balik hotel ja la. aku dah cuak sbb terigt kad aku ada kt mak. cmne nak keluar? smpai kt dpn tmpt keluar tu, abh kasik kad dia. aku pn keluar la. abh keluar cmne? abh buat kering je lalu kt belakang org yg pakai kad oyster. laluan tu besar sket. so dia pn lalu ja la. hahaha. seb baek tade pak guard time tu. lepas ktaorg dah selamat smpai kat hotel, tak lama lepas tu baru mak, abg dgn adek smpai. rupe-rupe nya diaorg tunggu kt station seterusnya. sbb abg ckp die buat tanda "TUNGGU KAT NEXT STATION". ha bagus la tu. communication breakdown sungguh. hee.

ada sekali tu plak, time tgh naek tren kami jmpe psgn suami isteri dari Malaysia. best je tgk diaorg. umur baru 25 tp tgh wt phd. haish. seronok betul. tp yg plg seronok taw ape? akk tu tnya aku "OH BERCUTI KE KT SINI. MESTI BARU HABIS SPM KAN? SBB TU PARENTS BWK BERCUTI". ngahahaha. aku ape ag, gelak memalu ar kunun. hikhik. diaorg otw nak g restoran bonda. restoran bonda mmg Malaysian pnye. so ramai ar org Malaysia mkn kt situ. ktaorg pn mkn situ gak. nk cari mknn halal cm sng gk la. sbb area ktaorg duduk tu mmg ramai org islam. so tade masalah sgt la nk cri mknn. oh bosan dah? jum tgk pic :)


ni depan stesen underground.


em belakang tu bangunan, errr arr emm. tataw. teheee.
oke. dah taw. dah google. itu Palace of Westminster :)


oke. itu Big Ben. aku taw! tayah google. hahaha.


belakang tu bkn Eye on Malaysia ye :p

apa? nak dgr cerita lg? dah suka ar tu dgr aku cerita kan? haha. perasan. oke. aku nak cerita ag satu cerita psl kt stesen underground. tak habeh habeh stesen underground ek? dah hari hari mende tu ja yg aku naek. hahaha. oke. sblm nk masuk kn ada tmpt kne masukkn kad kan. ala sama mcm naik lrt dgn komuter tu kan. pastu ada la sorg pacik ni dia nak masukkan kad tu kt tmpt yg kad tu akn keluar nnt. faham tak? berusaha keras jugak la dia. pastu adek aku tanya aku "EH. APA DIA BUAT TU?". hahaha. jahat betul. aku pn pergi la kt pacik tu "EXCUSE ME SIR. U HAVE TO ENTER IT FROM HERE". sambil tahan tahan gelak. pacik tu punya ar segan, tak pandang aku pn. ckp thank you terus bla. hahaha. kesian dia. eh. aku mcm dh mls nk taip la. tampal gambar ja la boleh ka? mesti korg rasa bahagia gila kan? tayah baca-baca. hahaha.








ni kt TRAFALGAR SQUARE. cantik kan?
warna warni kt air pancut tu indah betul!


ops. haha. tak masuk mulut. masuk hidung. salah bajet :p


singa yg kurg comel.


oh ini paling mengujakan! BERKIBARLAH..BERKIBARLAH..
BERKIBARLAH! JALUR GEMILANG! hahah.


ya. science museum. bukti aku tak tipu.
 pic entry di bwh mmg diambil dari sini ye :p


ni dalam science museum gak. mmg hebat oh?


em ni pic kt mana ntah. aku pn tataw nme tmptnye.
tp ktaorg duk cni sbb dah saket kaki berjln. hahaha.


 Madame Tussauds. rasanya semua taw kan ada apa kt dlm tu.
tp ktaorg tak masuk pn. mahal kot. ngahahaha. baek g shooping :p


oke. ni kt dpn Buckingham Palace.


mewah ye pigeon. mkn roti gardenia berkrim blueberry.


cantik kan.


sebab mak seorang Librarian, harus pergi library -.-


library diaorg sgt indah. tak terungkap dgn taipan papan kekunci.


aku mmg cpt bosan dgn mende mende berkaitan buku neh.

hehe. oke tak? cantik kan. hurm. tp seminggu memang tak cukup. tak habis jelajah pn ag dah nak kena pulang. wuwuwuw. nnt la pergi sebln ke dua bln ke (TU PN KALAU DPT SUAMI KAYA). oh kantoi MATA D ag. ngehehe. tp ramai jugak jmpe org Malaysia yg kerja dan belajar kat sana. ada sekali tu jmpe Indian Malaysian keje kt kedai ala ala 7E. ktaorg tanya dia jln nak g central mosque. dia boleh ckp bahasa melayu tu. hahaha. bagus betul. tp paling tak tahan, ada member dia sorg (BKN MALAYSIAN. TATAW BANGLADESHI KE APA) tanya kt adek aku "DO U SPEAK TAMIL?". ngahahaha. apa ag, satu mlm tu adek aku jd bhn ketawa ktaorg (SEBENARNYA SMPAI SEKARANG PN KTAORG BAHANKAN DIA PSL MENDE NI. HAHA). tiap kali ktaorg kutuk dia psl mende neh mesti dia keluarkan ayat "DIA TANYA CMTU SBB TGK MUKA AKU HENSEM MCM HRITHIK ROSHAN LA". gahahahaha. oke la. seingat aku kt awal aku ada ckp nak "rumuskan" je. cmni pnya panjang pn bleh kre rumusan ka? haha. pendek kata, London betul sgt indah. aku simpan harapan utk pergi lg. berhoneymoon mungkin? :p. oke ar. sbg penutup, hamek pic paling indah aku rasa :)



p/s: fuh. akhirnya berjaya "publish post" setelah hampir 3 hari dlm "draft". haha. betul pemalas.

.end of entry.

9 comments:

Edriena Hazelina said...

kebanyakkn pic kt atas tu da penah tengok..
dalam pic my buah ati tu.. hehe.
bezenye.. yang nie malam.. die jejalan siang..

e-liex said...

wah~~~~ sronoknye~~~
part "do u speak tamil" mmg gelak giler ar. ngah minum air pun tersembur seh.. haha

Fatt Chin Choy said...

haha best pengalaman ko kat sana
tak semua ada peluang nak jalan2 sana walaupun seminggu

kalau adik ko muka tamil... mesti ko pun ada gen dia kan? haha

otak ketat said...

kak syma,
hehe. cmtu akk dpt tgk versi pg dan mlm :p

e-liex,
haha. seb baek tak amek video. dia mcm
happy gle jmpe org utk berbicara dlm bhasa
tamil. dgn senyuman melebar dia. adoi. hahah.

fatt,
haha. tade tade. tu sbb dia gelap kot. aku
cerah sket ja la. masih melayu :p

cik doe=) said...

syoknye jalan-jalan london..bilelah nak jejak kaki ke sane??huhu

otak ketat said...

hehe. honeymoon nnt g ar sana :)

Anoneemus™ said...

Apa? terpisah oleh tren? macam pernah dengar je.

otak ketat said...

yeah. anytime anywhere sungguh.

amalina sahaja said...

haha
sy pun pernah pergi :D

Related Posts with Thumbnails