Monday, July 19, 2010

bezanya cuma, satu di kaki dan satu di hati.

aku selalu rasa yg mencari kasut lebih kurang sama dengan mencari pasangan hidup. kenapa? sebab bg aku, modus operandi nya lebih kurang sama. benda pertama yg akan kau buat utk memilih kasut ialah melihat paras rupa kasut tersebut. tak. kau takkan tahu dia selesa atau tidak utk kaki kau. itu nanti. sama juga dgn pasangan hidup. kali pertama kau jumpa dia, kau takkan terus tahu yg dia cukup selesa utk hati kau. jd, paras rupa comes first.

lepas kau dah suka dgn paras rupa kasut tu, kau akan mula mengusha tanda harga kasut tersebut. kalau kau rasa kau mampu utk memilikinya, baru kau akan mula cuba dia. mcm tu juga dgn pasangan hidup. bila kau rasa kau boleh menerima paras rupa dia, kau akan mempertimbangkan samada dia sekufu dgn kau ataupun tidak. kalau ya, baru kau akan cuba berkenalan lebih rapat dgn dia.

beberapa minit lepas cuba pakai kasut tu, kalau kau rasa selesa, kau akan beli. kalau tak selesa, kau tak akan beli dia. pasangan hidup pun begitu. lepas kau dah kenal hati budi dia mcm mana, dan kau rasa selesa berada di samping dia, baru kau akan  terima dia.

setelah beberapa kali pakai, tak lama kemudian kaki kau mula melecet. oke. tersalah pilih rupanya. maka kau takkan pakai lg kasut tersebut bukan? melainkan kau seorang yg suka mengumpul parut melecet di kaki. secantik mana sekalipun kasut tersebut, kalau dia kerap melecetkan kaki kau, tade guna kau simpan dia. sama juga dgn pasangan hidup. lepas dah couple sebulan dua tiga bulan, baru kau sadar yg dia kerap melecetkan hati kau. jd, kau harus ditched dia. tolong jgn bg alasan tanak clashkan bf sbb bf kau kacak. oh kamon lah. kacak mcm TMJ sekalipun, kalau dia bukan jodoh kau, kau tetap takkan bersama dia. get it? 

dan ya. pencarian diteruskan lagi. mencari dan terus mencari sampai berjumpa dengan kasut yg kau suka rupa paras nya, mampu utk memilikinya, dan yakin yg dia tidak akan melecetkan kaki kau sampai bila-bila. kalaupun dia akan mengecewakan kau, itu hanya kerna dia mmg sudah tidak punya daya lg utk bertahan hidup.

p/s: apa pn, jodoh di tangan tuhan. mungkin juga si dia yg kerap melecetkan hati kau adalah jodoh kau. sapa tahu lepas kawen baru dia akan jd 'scholl heel leather liners' buat kau kan?

.end of entry.  

28 comments:

Fara said...

patotla akak maken matang memilih kasot skang!
klo tak, dlu paki angkat je mane yg cantek!
huhu

:P

Pelatt said...

guna KY

hiro said...

jodoh ditgnNya,,stuju

otak ketat said...

pelatt,
haha. kau rakan kongsi si frodo eh?

kak fara,
haha. sekarang dah jumpa kan 'kasut' yg paling best sekali. heee.

hiro,
;)

Ery Farieha said...

wahwahwah.
entry cinta
ahakss

otak ketat said...

eh bkn lah. entry kasut neh :p

fadh_q © said...

ok. aku takde nak comment apaapa cumanya aku nak cakap, aku dah letih carik pasangan hidup.

jadinya, aku dah letih carik kasut lah ya? ish ish ish.

*biarlah tuhan yg tentukan. baik buruk insyaAllah aku terima.

otak ketat said...

kalau letih, berhenti sekejap. bila dah tak letih, boleh sambung cari balik ;p

fiD said...

elew, hohoh...

jangan tengok cantik tu dulu kak uda,, tapi keselesaan tu lagi penting...

hohoh.. ibarat cari suamai lah katekan. =)

otak ketat said...

haha. ye la adik fid oii. tp first time jmpa kan tak bleh tahu selesa atau tidak?

Razman said...

kenapa tak samakan dengan memilih kondom? macam ada kondom yang glow in the dark. ada kondom yang stuck in the pusi.

otak ketat said...

haha! aduh razman. sbb aku tak pernah beli kondom lah razman. aku tahu kau selalu beli kondom. mungkin kau bleh buat entri satu pasal tu. aku nak baca plak. kah kah kah.

ismishahril said...

akak..akak ni audition masuk Semanis Kurma kah?

(pepehal, stail!)

DuniakuAbstrak said...

aku ada 5 kasut yg slesa dan cun melecun..maknanya aku bakal ada 5 isteri la? hehe..

kalau aku umpamakan pilih raket badminton bleh tak? sbb aku aku agak cerewet dan memilih kalau pilih raket

stakat ni hanya ada satu raket yg telah menambat hati aku. Raket aku bakal bermadu tapi smpai skrg tak jumpa yg cun dan seksi lagi.

haha

Anonymous said...

sukanye entri ni :))
-anon-

otak ketat said...

shahril,
tak dek. ni audition cari menantu. audition semanis kurma next week.

duniakuabstrak,
haha. 5? byk nya. tak mungkin la 5 isteri. 4 mungkin. kah kah kah. err raket? tak bleh la. itu bukan keperluan. itu kehendak. haha :p

anon,
terima kasih sgt2! :;)) (oke over huda smiley kau. siap dua mata lg tu. haha)

tiQa said...

nice entry. ;)
(didn't find my 'scholl heel leather liners' yet).

Ries Lee said...

jodoh kau the guy next door..
sila percaya...

Robot Baik said...

'bertukar2 gf/bf seumpama bertukar2 kasut'
dah bole tukar perumpamaan ni...

ARC™ said...

terminilogy BELI tu ialah kurang tepat dan x selari dengan hubungan hehehhe

terima dan beli xsame weh :P

Anoneemus™ said...

tolong jgn bg alasan tanak clashkan bf sbb bf kau KAYA. oh kamon lah. KAYA mcm TMJ sekalipun, kalau dia bukan jodoh kau, kau tetap takkan bersama dia.

Ann said...

wah menariknye n3 ni...mcri psgan diibaratkan mcari kasut...

actually ak jrg beli kasut...maknaye ak jarang n xkisah sgt dlm mcari psangan...xgitu?

fyda_ibrahim said...

kiranya aunty hoda dh try byk kasut tp x sesuai lg la ye? xpe2.. kasut crocs di pasar2 mlm murah2 belaka.. mungkin juga selesa di kaki aunty hoda.. ;p

otak ketat said...

ries lee,
err ank jiran semua berumur lingkungan 19-5 tahun. nak kena percaya gk ka? haha.

robot baik,
ya. boleh start guna utk praktis karangan upsr bermula esok hari :p

arc,
haha. terminology mmg tak sama. tp tujuan lebih kurang sama. beli utk memiliki. terima juga utk memiliki. apa pn, di permulaan ayat lg aku dah ckp lebih kurg sama. aku tak cakap totally sama. hehe.

anoneemus,
oh wawww. TMJ multipurpose rupanya. haha.

ann,
tehee. mungkin ya dan mungkin tidak. mana tahu jarang beli sbb mmg dah ada yg steady kan? hee.

fyda,
crocs ciplak boleh melecetkan kaki. harap maklum ya. hehe.

otak ketat said...

tiqa (sorry tertggl. haha),
makaseh sgt2! ;). oh aku ada yg tak pakai lg. nak? tehee :p

tiQa said...

same2.
haha.cmne boleh trtinggal ni cik huda.
(ingatkan dh x sudi nk balas komen). hehe.

Dr Kacak said...

lebih kurang mcm aku. kalau aku aplikasikan dengan perumpamaan aku... selalunya aku akan fikir, "can i be her shoe or not? Did i 'layak' to be her shoe?"

actuallny aku betul2 mcm EDWARDS.

otak ketat said...

tiqa,
hehe. sbb cik tiqa comel sgt. sbb tuh tertggl :p (mana mungkin tak sudi. sy kan berhemah orgnya? kah kah kah)

dr kacak,
edwards mmg poyo. sama mcm kau. kah kah kah.

Related Posts with Thumbnails